Osvěta v médiích, rostoucí počet lidí s obezitou a zlepšující se nabídka tzv. zdravých potravin na trhu zřejmě přispívají k faktu, že čím dále tím více Čechů uvažuje při nákupu potravin o jejich přínosu pro zdraví. Alespoň tak vyplývá z výsledků aktuálně zveřejněné globální studie společnosti Nielsen, zaměřené na trendy ve zdravém stravování. Při výběru potravin dávají čeští spotřebitelé přednost těm, které deklarují zdravotní benefity. Pro sedm spotřebitelů z deseti je důležitější kvalita než cena. Více než polovina spotřebitelů (54 %) dává přednost čerstvým, lokálním, případně biopotravinám. 88 % spotřebitelů si jídlo vaří doma, a mají tak kontrolu nad surovinami, které použijí. Mezi nejvýše hodnocené patří potraviny bez přidaných barviv, následují potraviny bez přidaných umělých příchutí. Téměř polovina českých spotřebitelů si čte nutriční hodnoty potravin uvedené na jejich obalech a 41 % důvěřuje informacím, které jsou zde uvedené. Zároveň více než polovina českých spotřebitelů přiznává nadváhu.