Šišky s málem, Big Nic nebo knedlo zelo zmizelo. Výmluvné vizuály kampaně Obědovka podporují sbírku na teplá jídla pro azylové domy.
Nezisková organizace Zachraň jídlo se spolu s agenturou WMC Grey snaží eliminovat plýtvání zbytky pokrmů. Nová kampaň Obědovka podporuje sbírku na teplá jídla pro azylové domy, která by jinak skončila v odpadu. Kreativa komunikace si hraje s názvy klasických jídel, jako je knedlo vepřo zelo nebo šišky s mákem. Naráží tím na fakt, že lidé v azylových domech nemají k jídlu často vůbec nic.
V rámci sbírky si proto lidé mohou koupit Obědovku, voucher na záchranu nevydaných porcí z firemních jídelen, které by jinak čekalo jisté vyhození. Denně totiž v každé jídelně přebývá 10 až 20 porcí, což je zhruba 72 000 nevydaných jídel celkem. Zachraň jídlo proto navazuje spolupráci s firemními jídelnami, které s přebytečnými porcemi bojují. Ty nyní poputují do azylových domů například samoživitelkám. Například díky voucheru v hodnotě 300 korun se zachrání 15 porcí hotového jídla, 15 obědů pro lidi v nouzi.
„Projektu se daří a jsme pyšní, že se nám povedlo unikátní propojení prevence plýtvání jídlem a sociální pomoci,“ uvádí ředitelka spolku Zachraň jídlo Michaela Číhalíková, a pokračuje: „Chtěli bychom, aby projekt mohl fungovat i v budoucnu. Právě kvůli tomu spouštíme kampaň Obědovka. S její tvorbou nám pro bono pomohla reklamní agentura WMC Grey, bez jejíž pomoci bychom se neobešli.“
Aby Obědovka mohla dále fungovat i růst, je potřeba získat pravidelné dárce. Právě proto vznikla vedle outdoorové a online kampaně i aktivační kampaň s influencery. Známá jména, která se na sociálních médiích zabývají tématem jídla, tak mají možnost otestovat jídelníček, který mají lidé z azylových domovů běžně na talíři — konzervy, instantní polévky, nebo také vůbec nic.
„Několikrát jsme u různých charitativních projektů zjistili, že nejlepší je komunikovat autenticky. Takže chceme ukázat únosně kreativním způsobem realitu,“ vysvětlil kreativní ředitel WMC Grey David Suda. Autory kreativy jsou Josef Plíhal spolu s Anetou Liškovou a Martinem Šimonem.