Na ČT2 se tento týden poprvé objeví první část šestidílné vědecké cooking show GurmetLab. Slibuje nečekaná odhalení, praktické rady a zajímavosti ze světa vaření. Pořadem budou provázet gastronomický „geek“ a herec Jan Hofman a manažer českého národního týmu kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.
Televizní obrazovky i internet jsou plné pořadů o vaření, potravinách, zdravé stravě. Ti nejlepší kuchaři v nich vysvětlují, jak s jídlem pracují profesionálové – ovšem nikdo už se nezeptá proč. Odpověď na tuto otázku mají proto hledat hlavní protagonisté pořadu Tomáš Popp a Jan Hofman. „Jsem herec a v GurmetLabu hraju postavu gastrogeeka. V praxi to vypadá tak, že má spoustu rozumů, ale je rád, že zvládne míchaná vajíčka. Já osobně jsem větší kuchař, ale s minimem teorie. V GurmetLabu jsem pochopil logiku většiny kuchařských postupů. Je to opravdu věda!“ uznal Hofman.
V šesti dílech budou diváci sledovat přípravu jídel i vědeckým okem termokamer, mikroskopů a analytických přístrojů. Zjistí tak, co se při jejich přípravě děje, i to, že špičkové kuchyně mají stejné přístroje jako Akademie věd, nebo že vypečená kůrka na pečeni je vlastně Maillardova reakce.
První díl odvysílá ČT 2 ve čtvrtek ve 21.00.
Přehled prvních tří epizod
- Vůně ryby (vysílání 30. dubna)
- Něco tu kvasí (vysílání 14. května)
- Mouka v akci (vysílání 21. května)